Vår USA-resa -> Köpenhamn-Frankfurt-Los Angeles-Santa Barbara-Yountville-San Francisco-New York

tisdag 29 maj 2012

Vintur Napa Vally

Vin-dag i Napa.


Efter frukost på måndagen ,Memorial Day, åker vi på vintur i Napa Valley. Börjar på Oakville Grocery. En alldeles nyöppnad gourmet deli, med massor av härlig mat. Där inhandlar vi diverse godsaker till vår lunch picnic.



Matvaruaffären.



Färdigshoppad.



 Robert Mondavi Winery .


Vidare till första vingården som är Robert Mondavi.
Själva huvudbyggnaden ska påminna om arvet - de spanska missionärerna som kom till Kalifornien och tog med sig seden att odla och dricka vin. Robert Mondavi har odlat vin sedan 1966 och är ett av de ledande namnen som satte Kalifornien på vinkartan.
Själva drack vi vårt första Mondavi vin i slutet på 80-talet. Rekommenderat av Håkan Nilsson och inköpt i Helsingör. Oh vad gott det var...



Infarten till Robert Mondavi.




Vi blev tipsade om att prova vin i " reserve room "


 

 
På Mondavis reserve room testade vi en Pinot noir och tre Cabernet Sauvignon special reserva 06, 07, och 08. Caberneterna outstanding.


Far Niente.


 
På Far Niente var det stängt. Eftersom vi har inhandlat dessa viner från Winefinder, hade ett besök varit roligt. Men vingården kändes väldigt privat och endast förbokning accepterades




Här var det kalla handen


Only by appointment !!!


Opus One.

Nästa stopp var Opus One. Även där fordrades förbokning, men vi traskade in och möttes av en väldigt trevlig dam. När hon hörde att vi åkt ända från Sverige för att prova vinet!!! blev det öppna armar.

Opus One är ett kultvin och har tillkommit genom ett samarbete mellan Robert Mondavi och Baron Philippe Rothschild, band annat genom att introducera modern teknik i vinskapandet.
Opus One tar emot tusentals turister varje dag. Speciell, modern byggnad. Överallt står konstverk. Det känns nästan som ett galleri.
Först fick vi testa vinet, sedan en privat visning nere bland vintunnorna och slutligen upp på taket för att beundra den vackra utsikten.



Huvudentre Opus One



Tastingroom.



Nya vinfat i ek från Frankrike. De används en gång och sedan säljs de. Här produceras max. 1000 fat per år.


Pine Ridge Vineyards.


Tredje anhalten och samtidigt vår lunchställe var Pine Ridge. Det var killen i incheckningsdisken på vårt hotell, som tipsat om detta. Inte alla vingårdar som tillåter egen mat med. Där provades ett vitt och fyra röda, som vi tog med oss ut i trädgården och avnjöt till vår goa lunch.



Infart



Vacker byggnad.




Här är maten uppdukad. Allt smakade super gott.


Lyx och orientaliskt överflöd.

Sista vingården heter Darioush. Darioush Kahled växte upp i Iran, utbildade sig tillcivilingenjör och emigrerade i börja av 1970-talet till Los Angelos där han öppnade en liten livsmedelsaffär tillsammans med sin svåger.Den lilla butiken har vuxit till en av USA:s största kedjor med över 1500 anställda.
Kahled har blivit så rik att han har kunnat förverkliga sin dröm, att ha en egen vingård.
Daroiush vingård är en kopia av Persepolis och marmorkolonnerna är specialimporterade från Iran.
Vinet är väldigt bra- och väldigt dyrt. Från 50 dollar och uppåt.
Här blev det ingen vintestning,utan vi bara tittade.




Marmorpalats, kolonner och persisk trädgård.





 
Här blev vi allt överraskade. Claes Håkanssons konst mitt i högsätat i tasting-room. KUL!




Helt nytt vin, Darioush II.
Fantastiska etiketter.



 
12 magnum  av Darioush i en liten låda av koppar för 3000 dollar och då ingår leverans hem.

Någon som är intresserad ??? 



St. Helena.

På vägen hem körde vi in om St. Helena, som i stort sett består av en gata med bra krogar och affärer.
Här intog vi eftermiddags kaffet ute på gatan .Kändes skönt att vila sig efter en helt fantastisk men hektisk dag. Vi kände oss så nöjda med dagen och hit kommer vi att återvända.




Charmig byggnadsstil



Eftermiddagskaffe igen !!!!!



Sånt här ser man bara i USA...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar