Vår USA-resa -> Köpenhamn-Frankfurt-Los Angeles-Santa Barbara-Yountville-San Francisco-New York

söndag 27 maj 2012

Vintur till Santa Barbara Wine Counties

Vi hade bokat en vinutflykt via hotellet och klockan 11.00 kom Jennifer, vår chaufför och guide och hämtade oss.
Eftersom vi är mest intresserade av att prova goda Pinot Noir fick Jennifer fria händer att plocka ut tre intressanta vingårdar som producerar dessa viner.

Dalarna runt Santa Barbara heter San Luis Obispo & Santa Barbara Wine Counties och områdena är Paso Robles, Edna Vally, Arroyo Grande Valley, Santa Maria Valley, Santa Rita Hills och Santa Ynez Valley.

Det är ett gammalt jordbruksområde. Omkring1950 började man odla vin här och till en början så såldes alla druvorna till olika blend viner. Men efter hand förstod man att druvorna var av bra kvalité, så man började göra egna viner. Det var först på 1970 talet som det " satte fart " och filmen Sideways har gjort underverk för hela området. Nu är det nybyggar stämning här med nya vingårdar över allt. Systembolaget har en hel del viner i sitt sortiment här ifrån.

Man odlar många druvor, men främst Chardonny och Pinot Noir och det beror på läget med mycket sol och svala vindar från Stilla havet.


Melville.


Första anhalten var Melville.En vacker vingård i spansk stil. Där testade vi två Chardonnay och tre Pinot Noir.De sistnämnda var mycket bra.

Jennifer hade "gourmetpicnic" med i bagaget och efter första provningen smakade det utmärkt med lunch. Den var uppdukad i trädgården på en duk från Provence och vinrankorna i blickfånget. Och det smakade fantastiskt. Pastasallad, panerade kycklingbröst, lagrad Gouda och färska söta jordgubbar bla. Därtill ett glas Pinot Noir.




Chardonnay 2009. Hela deras sortiment finns på Systembolaget.




Vacker gård i spansk stil.




Vår härliga picnic.

Hilliard Bruce.

 

Vilken upplevelse !!!. Vingården ägs av John Hilliard och hans hustru Bruce, texasmiljardärer inom shipyards och shipping. Han är väldigt intresserad av vin och hustrun häst-tokig. De har köpt ett stort
 markområde i Santa Rita Hill i absolut bästa läge, för att producera Pinot Noir och Chardonnay.

Gården ligger vackert med stora hästhagar och mils vida kullar med vinrankor. Runt huset finns en stor plantering med rosor, som också är ett stort intresse hos ägarna.
Det är sju år sedan man planterade stockarna och det var andra skörden som fick vi smaka på. En mycket bra Pinot Noir ( produktion 195 cases ) som kommer att bli ett stort vin.

Upplevelsen av vad man investerat och skapat var imponerade. Förutom den exklusiva vinodlingen så har man 20 arabiska fullblodshingstar och bedriver hästuppfödning av absoult högsta klass. Hästarna som för övrigt bodde i lyxboxar vägg i vägg med boningshuset.

Kolla : www.HilliardBruce.com



Huvudbyggnad



Vinprovning i deras vardagsrum.





Ännu ett vinprovar rum.


Hästarnas lyxboxar.

  

Karin med vår vinguide, Jennifer.


 Foley Estates





Vårt tredje besök var på Foley Estate. Där provade vi tre vita och två röda. Denna vingård är väldigt populär att besöka och känd för sin kvalité.

Los Olivos 


På vägen tillbaka till Santa Barbara stannade vi till i Los Olivos som ligger mitt i vindistriktet.En liten pittoresk by som i stort sett bara består av en huvudgata, Grand Avenue. Där finns det gott om " Tasting Rooms", så det är väldigt lätt att prova vin här. Vi var dock rätt nöjda med provning och letade i stället upp ett café.


Typiska hus i trä.



                                               
Här fick Karin sitt eftermiddagskaffe.

På kvällen promenerade vi upp i byn till en italiensk restaurang, Tre Lune. En riktig pärla.Satt ute på trottoaren och åt.



Mysigt ställe



Härlig att sitta ute på trottoaren med vita dukar.


Hansson åt salami pizza och Karin en svampravioli. Till detta avnjöts ett Antinori vin, Chianti Classico reserva. Vilken kväll !
          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar